Göbek fıtığı bağırsağın bir kısmının karın kaslarındaki göbek açıklığından dışarı çıkmasıdır ve genel olarak zararsızdır. En çok bebeklerde görülür. Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında anneyi bebeğe bağlayan kordon bebeğin karın duvarındaki küçük bir açıklıktan bağlanır.

Bu açıklık doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden kapanmalıdır. Eğer kapanmazsa yağlı doku ya da bağırsağın bir kısmı bu açıklıktan çıkarak göbek fıtığına sebep olur. Bebek ağladığında göbek deliğinden dışarı doğru çıkıntı olmasıyla anlaşılabilir...
Göbek Fıtığı Tedavisi
YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR?
ONLİNE RANDEVU İÇİN BAŞVURUN
Sağlıklı bir yaşam herkesin hakkı...

Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir ?

Göbek fıtığı bağırsağın bir kısmının karın kaslarındaki göbek açıklığından dışarı çıkmasıdır ve genel olarak zararsızdır. En çok bebeklerde görülür. Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında anneyi bebeğe bağlayan kordon bebeğin karın duvarındaki küçük bir açıklıktan bağlanır. Bu açıklık doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden kapanmalıdır.

Eğer kapanmazsa yağlı doku ya da bağırsağın bir kısmı bu açıklıktan çıkarak göbek fıtığına sebep olur. Bebek ağladığında göbek deliğinden dışarı doğru çıkıntı olmasıyla anlaşılabilir. Çoğunlukla 1 veya 2 yaşına kadar kendiliğinden iyileşir fakat bazı durumlarda iyileşmesi daha uzun sürebilir.

Yetişkinlerde karın duvarındaki aşırı basınç yağlı dokunun ya da bağırsağın bir kısmının karın kaslarının zayıf olduğu bölgeden çıkması göbek fıtığına sebep olur. Başlıca sebepleri arasında obezite, ağır eşyaların itilip kaldırılması, daha önceki ameliyatlar, hastanın ve ailesinin fıtık geçmişleri yer alır.

Fiziksel muayene ile göbek fıtığı varlığı anlaşılabilir. Bazı durumlarda komplikasyonları belirlemek amacıyla görüntüleme cihazları (ultrason, CT gibi) kullanılabilir. Bebeklerde 4 yaşına kadar kendiliğinden kaybolması beklenir. 4 yaşını geçmiş çocuklarda görülen veya yetişkinlikte ortaya çıkan göbek fıtıklarının tedavisinde cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat sırasında göbek çukurunda küçük bir kesi açılıp fıtık karın boşluğuna geri döndürülür ve karın duvarındaki açıklık dikilerek kapatılır.

Tedavi Yöntemleri

Robotik Cerrahi (Robot yardımlı Minimal İnvaziv Cerrahi):

Robotik cerrahide hastaya birkaç adım mesafede bulunan cerrah robotun özel kamerasının sağladığı 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü görüntü rehberliğinde ameliyatı gerçekleştirir. Ameliyat hastada açılan birkaç küçük kesiden gerçekleştirilir. Kesilerin küçüklüğü hastanın iyileşme sürecini kolaylaştırır. Cerrahın konsolda yaptığı tüm el hareketleri anlık olarak daha hassas ve daha keskin bir şekilde ameliyat bölgesine iletilir. Kesilerin küçüklüğü ameliyat sonrası hastanın iyileşme sürecinin daha rahat geçmesini ve günlük aktivitelerini daha hızlı gerçekleştirebilmesini sağlar.

Açık Cerrahi

Lokal veya genel anestezi altında yapılabilen bu prosedürde, cerrah hastanın kasık bölgesinde bir kesi yapar ve çıkmış olan dokuyu karna doğru geri iter. Daha sonra zayıflamış bölgeyi diker ve açıklık kapatılarak operasyon sonlandırılır. Açılan kesinin büyüklüğü hastanın iyileşmesini yavaşlatır.

Laparoskopik Cerrahi (Minimal İnvaziv Cerrahi):

Laparoskopik fıtık onarımı operasyonları hastanın karın bölgesinde açılan birkaç küçük kesiden gerçekleştirilir. Operasyon boyunca daha geniş bir alan sağlamak amacıyla hastanın karnı gaz yardımıyla şişirilir. Kesilerden birine küçük bir kamera yerleştirilerek cerrahın alanı görmesi sağlanır. Laparoskopik cerrahi minimal invaziv bir cerrahi yöntemdir. Ameliyat sonunda hastalar normal aktivitelerine daha hızlı dönebilirler.