Kabızlık, seyrek dışkılamayı ifade etmek için kullanılır. Tipik olarak haftada 3’den az dışkılama kabızlık olarak adlandırılır.
Ancak dışkı miktarının azalması, güçlükle dışkılama, tamamen boşalamama ve dışkılamak için çeşitli ilaçlara ihtiyacı olmak da kabızlık olarak nitelendirilebilmektedir.
Lifli gıdalarla beslenmek ve bol sıvı almak kabızlıktan korunmak için önerilir.
Egzersiz yapmak da barsak fonksiyonları için faydalıdır. Kısa süre kabızlık olması normal kabul edilir.
Kabızlığın Nedenleri
Kabızlığın Tedavisi
Eğer kabızlığa neden olabilecek ,yukarıda bahsedilen, bir hastalık varsa, öncelikle bu hastalık tedavi edilmelidir. İlk tedavi seçeneği, tahıllı ekmeklerin, belli sebze ve meyvelerin tüketilmesi ve sıvı alımının arttırılmasıdır. Bu basit diyet değişiklikleriyle çoğu kişide kabızlık başarılı bir şekilde tedavi edilir.
Düzenli olarak egzersiz yapmak fayalı olabilir. Sindirelemeyen sebze liflerinin alınması faydalıdır. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar ve lavmanlar sadece doktor tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır. Çoğu hasta için dışkılama zamanının günün belirli saatlerinde düzenli olarak yapılması fayda sağlar.
‘Biofeedback tedavisi’: Bir çeşit fizik tedavi ile kasların güçlendirilmesine dayanan bu yöntem pelvik taban kaslarında fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, karın kasları ile pelvik taban kaslarının koordineli çalışmasını sağlayarak, kabızlığın azalmasını sağlayabilir.
Cerrahi: Diğer tedavi yöntemlerinden fayda sağlanamayan ciddi kronik kabızlıklarda ameliaytla kalın barsağın bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Kabızlık tedavisi için ameliyat yapılması nadiren gerekir. Pelvik taban hastalığı olan hastalarda cerrahi tedavi önerilmemektedir.